top of page
  • Фото автораІван Чернуха

Абстракціонізм - Відтворення Невідтворюваного.

Оновлено: 22 груд. 2023 р.


«Абстракціонізм – відтворення невідтворюваного». Зображення являє собою абстрактне та образне представлення абстрактного мистецтва, із сміливими кольорами, непередбачуваними формами та відчуттям глибини та руху, передаючи суть предметів через нетрадиційні форми та унікальну перспективу художника.


Коли ми бачимо різні картини, ми не розуміємо, як живопис може проникати в наші душі. І кожного разу, споглядаючи красу картин, ми захоплюємося художником та тим, наскільки точно він передає свої емоції та своє світосприйняття, що виникає враження, ніби ці картини були створені лише для нас.


Бажаєте невелике перезавантаження?Розплющіть очі, осягніть простір та спробуйте абстрагуватися — в реальності ми усі є художниками, творчими особистостями та митцями, і саме тому мистецтво абстрактне.


Абстракціонізм в мистецтві — це свобода від необхідності наслідувати що-небудь в нашому світі, тому цей стиль відкрив широкі можливості для експериментів у творчості: абстракціонізм з*являється в картинах, скульптурі, в архітектурі та навіть в інтернеті!


За допомогою кольорів та ліній художники передають незабутні абстракції сприйняття світу, і саме тому абстракціонізм в картинах сьогодні є одним з найбільш популярних направлень у світі мистецтва.

 

Народження Абстракції


Перші джерела абстракції з’являються наприкінці 19 – на початку 20 століття, коли починає зникати вплив старої філософії та з’являються нові філософські напрями: утилітаризм, марксизм, екзистенціалізм та позитивізм.


Одним з першовідкривачів став Василь Кандинський. Його картини в стилі абстракціонізму були чимось новим, чимось ідейним, вони втілювали в собі концентрацію енергії.


Ви й самі можете в цьому впевнитися. Його картина «Перша абстрактна акварель» несе в собі згустки найтонших енергій з різною кольоровою палітрою. Для 1910 року це було чимось надзвичайно новим та незрозумілим.


Абстрація Кандинського
Василь Кандинський «Перша абстрактна акварель»

Ідеологія абстрактного живопису Кандинського – це трансформація людини в духовно вільну та яскраву особистість. Він був проти того, щоб через картини абстракціонізму просто передавати якісь форми. За допомогою свого абстрактного живопису він зображав спільність музики та кольору, сутність усіх предметів та явищ. Кандинський завжди говорив наступне:


«Впроцесірозгляданняпалітрифарбнеодмінновиникнедваголовнінаслідки: народитьсяфізичнийвплив, атакожвпливпсихологічний.»

Він вважав, що фарби мають свою глибину впливу, й один з них — це вплив психологічний. Кандинський вбачав у кольорах такі концепції: «холод або тепло», «темінь або світло». А фарби, за його словами, можна поєднати таким способом, щоб отримати відчуття руху або навіть музики.


Кандинський вважав, що певна палітра фарб займає своє окреме місце у сприйнятті глядача. Наприклад, синій та жовтий кольори – це поєднання, пов’язане з рухом за горизонталлю. Рух жовтого кольору спрямований в нашу сторону, а синього — в сторону від нас.


Індивідуальне сприйняття жовтого кольору можна охарактеризувати у вигляді деякого неспокою та збудження, він нібито нав’язує себе нам. Музика цього кольору схожа на дзвін труби. Якщо ж до нього додати холод (синій колір), то характер жовтого стане неприємним, з ледь помітним відблиском сліпого шалу, і в результаті отримає зеленуватий відтінок, водночас повністю втративши своє сприйняття.


Аби запобігти появі сліпого шаленства, Кандинський не бажав змішувати жовтий з холодом. Він вважав, що жовтий колір має відчуття землі, а синій, зі свого боку, це протилежний йому колір неба. І саме ця розбіжність і є основою виникнення руху.


В результаті змішування жовтого та синього народжується зелений колір, який перекриває їхні сили. Кандинський вважав, що зелений колір найспокійніший. Його музика затихає та зникає, ні до чого не спонукаючи. Пасивність — це те, що несе в собі чистий зелений колір.


Зелений – найголовніший колір літа. Це сама природа, заглиблена у власний тихий спокій. Якщо ж додати до нього декілька крапель жовтого кольору, зелений стане більш веселим та юним.


Як ви вже зрозуміли, можна доволі довго говорити на цю тему. Загалом дизайнери використовують таке уніфіковане розуміння кольорів Кандинського у процесі вибору абстрактних картин у квартири чи кімнати.

 

Як Підібрати Малюнок-Абстракцію для Свого Простору?


Світ інтернету дає нам величезні можливості: ми переглядаємо безліч ілюстрацій дизайнерів інтер’єрів, відмічаємо приклади абстрактних картин, які вони використовують у своїх проектах. Однак на інтуїтивному рівні ми й самі здатні зрозуміти — це абстракція в спокійних відтінках, чи це яскравий примітивний живопис.


Немає необхідності звертатися за порадою до арт-консультанта для того, щоб зрозуміти, які картини абстракціонізму вам сподобаються. Абстрактний живопис — це сприйняття світу на рівні відчуттів або підсвідомості, і це стосується не тільки художника, але й глядача.


Однак деякі секрети при виборі мистецтва у вигляді абстрактних картин все ж таки існують. Це стосується розміру самого полотна. Його ширина має становити хоча б половину від довжини об’єкту, над яким знаходиться картина. Великі полотна краще не розміщувати в маленьких кімнатах. Якщо ж картин багато, слід подумати про те, як правильно їх розвісити, щоб не виник ефект «як в музеї».


Також зовсім не обов’язково замовляти абстрактні картини лише у відомих митців. Багато хто з молодих художників продає свої роботи через Instagram та інші соціальні мережі. Коштують вони не надто дорого і часто виглядають набагато гарніше та цікавіше.


Також картини абстракціонізму можуть стати непоганим капіталовкладенням, адже навіть визначні художники колись були молодими та маловідомими.

 

Як Відчути Абстракцію?


Існує ще один чудовий спосіб осягнути абстрактну картину — потрібно стати перед нею та роздивлятися, знайомитися і пізнавати. У такий спосіб ми відчуємо її енергію. Деякі картини абстракціонізму можуть спричиняти появу когнітивного дисонансу, адже буває взагалі незрозуміло, що на них зображено. Однак в цій сфері не існує стандартного методу сприйняття, того «як має бути» і «відхилення від норми», а це означає, що можна не боятися зробити помилку під час прочитання абстрактної картини.


Абстракціонізм картин відомих художників:

Абстракція Бугі-Вугі
Піт Мондріан «Бугі-Вугі» на Бродвеї (1942)
Абстракція Малевича
Казимир Малевич «Чорний квадрат» (1915)
Абстракція 11 Поллока
Джексон Поллок «11» (1952)

Для цілковитого розуміння абстракціонізму картин пропонуємо ознайомитись з його основними течіями.

Промінізм (районізм, від фр. rayon - «промінь»). Ви коли-небудь замислювалися над тим, що людське око сприймає не сам предмет, а промені, які він відбиває? В цьому й полягає основна ідея промінізму, засновником якого був Михайло Ларіонов.

Кубізм (фр. Cubisme) — зародився у Франції на початку ХХ століття. Суть його полягає в тому, що тривимірний предмет спочатку розкладається на простіші елементи, а потім переноситься на полотно у двовимірному зображенні. Найвидатнішими представниками абстракціонізму картин в такому стилі вважаються Пабло Пікассо, Жорж Брак, Хуан Ґріс, Поль Сезанн та Фернан Леже.

Супрематизм (від лат. supremus – «найвищий») — виник в середині 1910 років. Для цього напряму абстрактного живопису притаманна відсутність таких понять, як «верх» і «низ», «ліво» і «право» — так само, як і в космічному просторі. Його засновником вважають Казимира Малевича.


Орфізм (фр. orphisme, від Orphee – Орфей) — для абстракціонізму картин цього стилю характерне явище перетину площин, під час якого виразно проявляється динаміка та музичність ритму, забарвленого у яскраві чисті тони.


Неопластицизм (гол. neoplasticism) — засновником цього виду абстрактного живопису є Піт Мондріан, який пропагував ідею «універсальної гармонії».


Ташизм (фр. Tashisme, від tache – «пляма») — технологією цього напряму абстрактного живопису було нанесення плям на полотно швидкими рухами і навмання.

Кожен з цих напрямів абстракціонізму в живописі можна приймати, можна любити або заперечувати, однак ми в них вбачаємо величезну перевагу — мистецтво є та має бути різноманітним!

 

Абстракціонізм в Інтер'єрі


Абстракція в інтер’єрі буває двох видів: геометрична та імпровізаційна.


Геометрична має чіткі контури та підійде для лаконічного і мінімалістичного інтер’єру.


Імпровізаційна складається з плям та ліній, її варто використовувати для яскравого та оригінального дизайн-рішення. Як варіант можна суміщати обидва різновиди, це досить характерно для робіт сучасних дизайнерів.


Якщо ви хочете створити «абстрактний інтер’єр», розмістіть картину так, щоб нею позначити центр загальної абстрактної композиції.


Сучасне абстрактне мистецтво також можна використовувати в скульптурі. Вона має бути об’ємною та розташовуватися не в центрі кімнати (щоб не виникав ефект музейного залу). Міні-скульптури в абстрактному стилі можна розміщувати на полицях, столах чи тумбах, водночас вони не будуть нести функціонального навантаження.


Дизайнери-абстракціоністи просто обожнюють меблі — вони грають з лініями, геометрією, кольоровими плямами, перетворюючи предмет в арт-об’єкт та приховуючи його функціональність. З такими інструментами як форма та колір можна створювати певний настрій в приміщеннях. Найголовніше правило тут — дотримувати баланс.

 

Абстракціонізм в Архітектурі


Абстракціонізм — це революція у всіх сферах мистецтва, в тому числі і в архітектурі. Абстрактні форми втілюють в реальність усі фантазії та думки архітектора, допомагають потоку його свідомості безкінечно реалізовувати нові ідеї. Вони народжують вільні асоціації, емоційну емпатію та рух думок.


Можливо, такі абстрактні форми не мають повністю прижитися у звичному для людини урбаністичному світі. Однак єдине, що ми знаємо напевно — цей напрям в архітектурі змушує людину вийти за рамки звичного, дає їй можливість поглянути на світ ніби зсередини та відчути себе його частиною.


Радимо вам відволікатися від щоденних проблем та постійних турбот. Оточуючи себе картинами та предметами мистецтва, ви зможете побачити світ по-новому, помічати красу в деталях, навчитеся підтримувати бесіду, водночас справляючи необхідне враження, і звичайно ж ви зможете виховати в своїх дітях любов та відчуття прекрасного!


Автор статті, а також за сумісництвом художник — Ольга Марчук



Останні пости

Дивитися всі
bottom of page