top of page
  • Фото автораІван Чернуха

Розумне Місто Майбутнього — Фантастика чи Реальність

Оновлено: 22 груд. 2023 р.


концепцію розумного міста майбутнього. Зображення включає в себе сучасні будівлі з елементами екологічного дизайну, громадські місця з передовими технологіями та чіткі ознаки використання відновлюваної енергії, що відображає галасливе, але екологічно свідоме міське середовище, яке представляє потенційну реальність майбутніх розумних міст


Перше, що спадає на думку, коли ми чуємо вислів «Місто Майбутнього» — це фантастика. Однак людство завжди поділялося на мрійників і реалістів, оптимістів і песимістів. Поки одні мріяли літати, як птахи, долати відстань зі швидкістю світла та бачити за тисячі миль, інші просто не вірили в те, що це взагалі можливо.


Однак практично усі фантастичні ідеї тих, хто бачив світ майбутнього, були реалізовані: машини та потяги, літаки та пароплави допомагають нам переміщуватись швидко та мандрувати далеко; телеграф, радіо, телебачення, а сьогодні також і інтернет зробили революцію у свідомості людей щодо їхніх можливостей.


Місто, як об'єкт соціального розвитку людства, також пройшло величезний еволюційний шлях за усю свою багатовікову історію. Над питанням того, яким же має бути місто майбутнього та будинки майбутнього, упродовж тисячоліть працювали архітектори, художники та філософи, і їх усіх можна назвати одним словом — «Мрійники» .


Концепція міста від UNStudio майбутнього  для Гааги

Скетч Концепція міста від UNStudio майбутнього  для Гааги

Саме завдяки «мрійникам» кожне місто упродовж своєї історії існування пройшло довгий шлях розвитку: від маленьких солом'яних будиночків і ґрунтових вулиць до хмарочосів, що сягають неба та широких авеню.


Однак міста не схожі між собою, адже кожне з них несе свою ідею. Неоціненним лишається вклад філософів, архітекторів та зодчих, які докладали великих зусиль у розвитку містобудування. Їхні внески та досягненняпід час створення ідеальних міст та будинків майбутнього народжували неповторні стилі, розвивали соціум та навіть допомагали впроваджувати нові технології у будівництві.


Суспільство зі свого боку також сильно вплинуло на процес будівництва міста. Як підсумок цього, місто за період вікової історії розвитку пройшло шлях від «міста-фортеці», «міста-візитної картки країни» до «міста-механізму життя».


Розвиток Архітектури


У процесі розвитку людських цивілізацій вдосконалювалося та ідеалізувалося мистецтво архітектури. Було створено нові стилі, покращено вже наявні технології. Зодчество та архітектура постійно були тісно поєднані з розвитком будівництва міста.


Люди завжди відчували захоплення та благоговіння від споглядання величних монументальних споруд. Архітектура уособлювала велич богів, втілювала в собі усю силу царів, королів та імператорів, демонструвала міць народів та створених ними цивілізацій.


На усіх куточках планети люди зводили ошатні храми, палаци та споруди, в яких були втілені найкращі досягнення культури і мистецтва усіх народів від прадавнього світу до нашого часу.


Однак життєві запити суспільства ставили перед архітекторами та будівельниками свої завдання. Сучасне місто — яке воно? Та яким має бути завтра і у світі майбутньому? Які функціональні, естетичні та загальнолюдські проблеми має вирішувати місто майбутнього світу?


Ці питання не дають спокою людям, які прагнуть створити «Ідеальне місто майбутнього». Для того, щоб краще зрозуміти, як винайти світ майбутнього, пропоную заглибитися у світи минулі та сучасні. Коли ми зрозуміємо філософів, архітекторів та будівельників усіх століть, нам буде легше уявити та втілити архітектуру майбутнього в реальність.


Епоха Античності та Відродження


Яким було ідеальне місто майбутнього в часи античності ми можемо дізнатися завдяки Платону. Його бачення побудови міста - це фортеця, що складається з трьох водяних та двох земляних кілець (з радіусом в 10 км), у центрі яких розташовується Акрополь. По периметру кожного земляного кільця зводяться стіни.


Акрополь від Платону на якій показано три водяних та двох земляних кілець

Кожне земляне кільце мало своє призначення: на першому розміщувалися промислові та житлові будівлі, на останньому, перед Акрополем, мали проживати «Воїни». Сам Акрополь був призначений для життя Аристократії.


На той час питання оборони інфраструктури та жителів міста або поселення були надзвичайно актуальними, і саме тому вчення Платона «Місто-фортеця» було покладено в основу багатьох наступних проектів міст майбутнього.


Платон захоплювався міфами про Атлантиду, тому початково його ідея проекту міста майбутнього була основана на ідеї водяного міста майбутнього. Сьогодні деякі «мрійники» розвивають ідею Платонаінакше, у вигляді підводних міст майбутнього.


В період Відродження ідея Міста-фортеці відходить на задній план. Тепер при забудові міста в центр починають ставити ідею Людини та її прагнення пізнавати навколишній світ.


Леонардо да Вінчі — перший, хто почав говорити про зручність для самої Людини. Його ідеальне місто майбутнього мало використовувати досягнення інженерної науки для покращення життя в місті.


Він пропонував створити два рівні міста: перший (нижній) — для складів та вантажу, а другий (верхній) — для проживання людей. Геніальність Леонардо відкрила новий шлях розвитку в подальшому плануванні будинків майбутнього.


Водночас він відмовлявся обирати форму за основу при проектуванні нового міста майбутнього, хоча форма міста беззаперечно має велике значення і відіграє важливу роль.


Однак світ майбутнього складається не лише з архітектурного аспекту у вигляді форм та проектів, важливу роль також відіграє його функціональне призначення.


Якщо говорити про питання рівності між людьми, бачимо, що у Платона таких ідей ніколи не було, Леонардо також про це не думав, і перший, хто почав говорити на цю тему, був Кампанелла. «Місто сонця» — таку назву мав його робочий проект міста майбутнього, в якому ідея соціальної рівності простежується навіть на рівні планування міста.


Сучасне Розуміння Світу Майбутнього



Center-for-Resource-Management-Exhibition-of-the-Future-Opposite-Side

Стрімкий стрибок у розвитку суспільства стався в епоху промисловості. Люди навчилися використовувати у великій кількості невідновні природні ресурси. Однак це відбувалося в таких обсягах, що почало змінюватися та деформуватися навколишнє середовище.


Розпочалася боротьба між людиною та природою, у якій в нас немає жодного шансу на перемогу. В 1973 році виникла перша Енергетична криза, яка змусила людей замислитися над створенням екологічних та смарт-міст майбутнього.


Ми вчилися економити, використовувати мінімальну кількість ресурсів для отримання максимального результату. Як наслідок цього було винайдено енергозберігаючі та екологічні смарт-технології, які згодом почали задіювати в різних сферах промисловості.


Сфера містобудування отримала декілька нових термінів: екологічне місто, смарт-місто, пасивний та розумний дім і т.д. Якщо говорити простими словами, зміст роботи пасивних та розумних домів можна описати за аналогією з термосом, який довго зберігає тепло їжі після приготування чи розігріву, і тому для підтримання функціональності таких будинків майбутнього необхідна лише невелика кількість енергії.


У будівництві 20-го століття це стало справжньою революцією. Зі зростанням екологічної проблеми у світовому суспільстві орієнтир з «технічного міста» тепер змістився на «еко-місто».


В результаті такої переорієнтації з'явилася величезна кількість різноманітних проектів для смарт-міст майбутнього. Футуристичні міста майбутнього тепер мають спрямовувати свій курс в напрямі використання екологічно чистих матеріалів та великої кількості зелених насаджень.


Ідея «еко-міста», що набула широкого поширення наприкінці XX та на початку XXI століть, зумовила появу ідеї «розумного міста», де система управління однією будівлею інтегрується в єдину систему управління усім містом. І як приклад такої ідеї пропонуємо розглянути проект «розумного міста» Масдар, в якому використовуються новітні смарт-технології.





Автором проекту розумного міста Масдар виступає британський архітектор Норман Фостер, який має великий досвід у створенні енергозберігаючих будинків майбутнього. Масдар позиціонує себе як смарт-місто, що не робить жодних викидів шкідливих речовин в атмосферу, як місто енергоефективне, засноване на використанні «інтелектуальних мереж», місто без відходів та без автомобілів.


Розумне місто — це місто з відтворювальними джерелами енергії, яке має стати прикладом використання альтернативних транспортних засобів та смарт-технологій, які не потребують споживання нафти.


В Масдарі буде створено неповторний мікроклімат та незабутній візуальний образ завдяки поєднанню традиційного для ОАЕ формоутворення та сучасних смарт-технологій.


Масдар — майбутнє світу, це смарт-місто з футуризмом в архітектурі, його будинки майбутнього створюють штучно та з чистого листа. Це справжня перлина ОАЕ, що буде побудована завдяки економіці країни, туризму, фінансам та високим смарт-технологіям.


Для будівництва такого розумного міста знадобилося 22 мільярди доларів та робота найкращих архітектурних спеціалістів. Згідно з планом, місто буде побудовано в період між 2020 – 2025 роками. Планування міста розраховано на 50 000 жителів, 60 000 приїжджих та 1500 екологічно чистих підприємств, що будуть працювати на основі відновлюваних ресурсів та енергії: сонячній, геотермальній та водневій, а завод з опріснення води зможе забезпечити місто водним ресурсом.


І наприкінці ще декілька слів про місто Масдар. Його біо-відходи планують використовувати для ґрунтових добрив, а відходи промислові підуть на вторинне виробництво. Можна сміливо називати проект Масдара з його смарт-технологіями грандіозним розумним містом майбутнього усього людства. Саме тому він почесно отримує титул екологічного міста нашого майбутнього.


Ми сподіваємося, що вам сподобалося поглинути разом з нами в історію та побачити міста майбутнього очима великих людей.


bottom of page